torstai 21. maaliskuuta 2013

Huomioita kulttuurista

Seuraavat huomiot eivät ole sinäänsä uusia vaan nämä tuli huomattua jo 2009 kun elin täällä viimeksi. Mutta nyt ihan teitä lukijoita varten listaan niistä suurimmat.

Kadulla tappelevat pariskunnat
Kyllä! Mitä kovemmin huudat ja viuhdot käsiäsi julkisella paikalla, sitä parempi parisuhteesta tulee (tai    sitten se on mennyttä kauraa). Pääasia on että tämä tappelu ja huuto tapahtuu julkisella paikalla.

Lasten kasvatus
Jos lapsi tai nuori on tehnyt jotain väärin, ainoa oikea keino on huutaa ja kurittaa tätä ruumiillisesti (tämän tekee äiti). Maassa maan tavalla, mutta tuskin lapsi tästä ainakaan mitään muuta oppii kuin että kotona ei ole kiva olla, joten lähdenpä pois.

Mikä punainen liikennevalo?
Kävelijät noudattavat kyllä mutta mopojen ei tarvitse (eikä muuten autojenkaan). Korealaisessa tiekulttuurissa on sellainen hauska piirre että autot/linja-autot/yms. kulkuvälineet voivat kääntyä oikealle punaisia päin. Eli, olet tietä ylittäessäsi aina jonkun ajotiellä, koska punainen valo ei koske oikealle kääntyjiä. Vielä suomeakin enemmän painotan vanhaa neuvoa katsoa aina ensin vasen-oikea-vasen ennen kuin ylität tien.

Ajosuunta oikea, kävelysuunta ???
Suomessa on loogisesti liikenne aina samansuuntaista, myös kävelessä. Etkö sinäkin väistä oikealle jos joku tulee vastaan? Kyllä, molemmat väistävät oikealle, jolloin törmäystä ei tule. Vaan eipä täällä! Voit väistää vasemmalle (jolloin luultavasti et törmää vastaantulijaan) tai sitten väistät oikealle ja pompit hetken sivusta toiselle. Tosin, ei vasemmallekaan väistäminen aina toimi vaan siinäkin sitten pompit ja odotat mitä kautta oikein pääsisit ohi. Ja kyseessä ei nyt ole ruuhkainen tie vaan sinä ja vastaantulija kahdestaan.

"Hello!"
Ja siinä se sitten olikin. Random vastaantulija (nuori, vanhus, kuka tahansa, missä tahansa) voi vilkuttaa ja morjestaa kovaan ääneen hello! ja jatkaa matkaansa (tai jäädä siihen tien tukkeeksi eteesi). Vähän ajan päästä näihin alkaa turtua. Vaikka ystävällisesti tervehtisit takaisin niin yleensä ei sen enempää keskustelua synny. Olipahan kiva vaan tervehtiä englanniksi!

Soulissa varsinkin on paljon näitä "outoja" tyyppejä jotka ylittävät läimäistä kasvojasi, seisovan tien tukkeena kuin kiviporsaat tai muuten vaan häiriköivät kulkuasi. Korealaiset ystävät kehottaman varomaan näitä henkilöitä, mutta eivät he oikeastaan mitään tee. Välittä kyllä tekisi mieli ärjästä niille jotain oikein mojovaa suomeksi ja katsoa miten sitten käy tyypin ilmeen. Vieläkö olen niin kiinnostava kuin pari sekuntia sitten?

Myöhästely
Korelaiset on aina myöhässä. Sovit tapaamisen viideksi, ei kannata itsekään mennä kuin vasta kymmentä yli, ei se korealainen tuttusi siellä odottamassa ole. Osan voi tietysti pistää julkisten kulkuneuvojen piikkiin. Metroa voit joutua jodottamaan kymmenen minuuttia jos edellinen livahti nenäsi edestä ja bussissa ei ole aikataulua joten sama juttu siinäkin. Mutta heidän mielestään myöhästyminen on sallittua (ei kylläkään töistä tai koulusta!). Epäviralliset tapaamiset ovat juuri niitä, epävirallisia joten turha niihin kiiruhtaa vaikka elokuva olisikin jo alkanut!

Työnteko
Koreassa on tärkeää näyttää tekevänsä työtä. Niin kauan kuin pomo on lähettyvillä, ainakin teeskentele tekeväsi työtä jollei sitä tällä hetkellä ole tai sen teko ei kiinnosta. Joudut kuitenkin toimistotyöntekijänä odottamaan niin kauan, että pomosi lopettaa työpäivän. Voihan ne työt sitten tehdä myöhemminkin yötämyöten palkattomina ylitöinä.

Uskonnollisuus
Kirkkoja, noita kartiotorneja joissa loistaa punainen risti illan pimentyessä JOKA PUOLELLA. Ja et muuten pääse niistä eroon (varsinkaan uskovaisista) vaikka yrittäisitkin. Punainen risti ei mielestäni tuo kovin puhdistavaa kuvaa kirkosta (eikös punainen ole veren ja paholaisen ja synnin väri?). Ehkä se ei kovin puhdistavaa olekaan, koska korealaiset viettävät siellä suurimman osan viikostaan ja sunnuntaisin vähintään kuusi tuntia. Muuten, eipä olisi ennen tullut mieleen että kirkkoon kannattaa värvätä ulkomaalaisia, kieltä osaamattomia turisteja metrossa! Kokemus tuokin.

Olen ateisti, joten itse en tuohon laitokseen mene mutta tarkoitus ei myöskään ole haukkua uskovaisia tai kirkkoja. Älkää nyt vain vetäkö hernettä nenään tästä vaan ottakaa se satiirisena niin kuin sen pitikin olla.

Hampaiden harjaus ruoan jälkeen
Kun töissä tai koulussa syöt lounasta ja suuntaan kahville, huomaat kuinka korealaiset lähes uskonnonomaisesti virtaavat kohti vessoja pesemään hampaitaan. Suomessahan korostetaan että ruoan jälkeinen hampaiden pesu vaurioittaa hammaskiillettä enemmän, koska harjaus päästää ruoan hapot valloilleen. Täällä pestään hampaat, mieluiten 4-5 kertaa päivässä. Tosin, tähän on ihan looginen (?) selitys, paikallinen hammastahna ei sisällä fluoria joten aamuinen harjaus ei suojaa enää lounasaikaan hampaita.

Plastiikkakirurgia
"Tosta vähän nenää kapeammaksi" "silmäluomet pitää leikata kun isot silmät on kauniimmat" "leuka on liian leveä, vähän tosta pitäis höylätä". Korealaiset sekä naiset että miehet tekevät eniten plastiikkakirurgian toimenpiteitä maailmassa. Jos heiltä kysyy miksi niin vastaus on yleensä "kauniimpi saa työpaikan" "äiti osti valmistujaislahjaksi, jotta saisin paremmin työpaikan ja miehen". Eli, ole ruma ja jäät ilman töitä.

Sama huomiohan tehtiin länsimaailmassa vähän aikaa sitten. Muistan uutisen jossa sanottiin että kaunis, solakka nainen tienaa enemmän kuin rumempi vaikka hänellä olisi vähemmän tietotaitoa. Komea ja pitkä mies oli myöskin palkkatason yläpäässä kun taas lyhyempi ei saanut samaa vaikka työ oli samanlaista. Toivottavasti suomessa ei kuitenkaan lähdetä tälle leikkauslinjalle.

On se sitten mukava arvuutella kenen vauva tämä oikein on ku nainen (tai mies) on sen verran muokattu ettei puolisokaan tiedä miltä oikeasti on näyttänyt! (Kiinassa mies sai luvan erota vaimostaan, koska vauva oli ruma ja mies tunsi tulleensa huijatuksia naidessaan naisen).



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti