torstai 28. maaliskuuta 2013

Huomioita pukeutumiskulttuurista

Soulissa on ihan yhtä kylmä kuin koto-Suomessa, mutta paikallisten pukeutuminen on toista luokkaa. Piti ihan mielenkiinnosta nyt blogata nämä ylös. Valitettavasti ei ole kuvia laittaa mukaan kun en oikein pidä kohteliaana sitä että kaduilla kuvailen toisia.

Ihan yleisesti voi sanoa, että koreassa välitetään ulkonäöstä noin tuhat kertaa enemmän kuin suomessa. Vaatteet näyttävät kalliilta vaikka olisivat halpoja ja niihin panostetaan. On tärkeää omistaa ainakin muutama merkkivaate, jota sitten voidaan työkavereille tai ystäville näytellä.

Takki auki 
Alkuvuodesta kun tulin oli parhaimmillaan pakkasta -10 astetta, jolloin jokainen kääriytyy lämpimään takkiin ja pitkiin kalsareihin housujen alle. Tai näin oletin, eipä täällä. On kyllä hieno ja kallis North Facen toppatakki mutta se on auki (siis hä?) ja jalassa sukkikset ja minishortsit/hame.

Hame
Jos pidät hametta niin on sen loputtava polvien korkeudelle, mielellään yläpuolelle ja paljon. Yleisin pituus jota näkee on reiden puoleen väliin, tosin on niitä lyhyempiäkin nähty. Liehuva tai piukka, ei sillä väliä kunhan loppuu puoleen reiteen.

Korkokengät
Toisin kuin ehkä kuvitellaan, käyttävät korealaiset myös paljon matalia kenkiä, mutta jos on korkokengät jalassa niin mitä kapeampi korko (stiletto) ja korkeampi sitä parempi. Korkoja löytyy ihan parista sentistä 15cm, joten valinnan varaa löytyy. Työssäkäyvät valitsevat yleensä muodolliset 5cm korot, koska samoja kenkiä käytetään työpaikalla ja opiskelijat ottavat sitten nämä 15cm. Allekirjoittanutkin haaveili kauniista korkkareista mutta eipä tästä maasta löydy kenkiä jotka mahtuvat isoihin jalkoihini.

Lenkkarit
Toiset kengät joita näkee ihan kaikilla ja kaikkialla on lenkkarit. Kaikkein muodikkaimmat ovat kirkkaat (neon värit!) ja näyttävät ihan lenkkareilta eivätkä vapaa-ajan kengiltä. Kaikkein hauskinta tässä trendissä on se, että nämä kirkkaan oranssin, vihreän ja sinisen yhdistelmälenkkarit voidaan huoletta pukea minihameen kanssa. Miehet eivät onneksi näitä pue koko puvun kanssa, tosin hekin käyttävät lenkkareita työasujen kanssa (maanläheisiä värejä sentään).

Urheiluasut 
Nämä menevät tuohon lenkkari-sarjaan. Nuoriso erityisesti on sitä mieltä että pukeutuminen päästä varpaisiin esim. Adidaksen verkkapukuun on muodin huippua. Tottakai sillä on helppo näyttää että rahaa on (adidas kun ei ole halvimpia merkkejä) mutta jotenkin silti tämä muoti menee ymmärryksen yli. Kengät nyt vielä jotenkin menee, koska työmatkalla juostaan bussiin ja metroon mutta koko kerrasto?!

Puvun takki/puku yleensä
Tässä yksi muoti-ilmiö josta allekirjoittanut erityisesti pitää. Hyvin istuvat, oikeita paikkoja korostavat miesten puvut ja puvun takit. Ei siis mitään muodottomia säkkejä kuin suomessa vaan juuri oikein istuvia asuja. Puvun takkia tai bleiseriä voi käyttää ihan minkä tahansa paidan kanssa, myös hupparien (nam!). Voin kokemuksesta sanoa että aamuiset kuudennesta kellarikerroksesta nousut maanpäälle ovat paljon mukavammat kun edessä rappusia kapuaa istuviin housuihin pukeutunut herrasmies.

Koulupuvut
Jokainen vähänkään aasiasta tietoinen varmaan tietää, että koulussa käytetään kouluasua. Tytöillä bleiseri, kauluspaita sekä hame, pojilla suorat housut, puvuntakki ja kauluspaita. Värit ja lisäasusteen vaihtelevat kouluittain. Normaalisti hame ulottuu polviin tai juuri sen alle (pituus vaihtelee kouluittain), mutta tytöt ovat tyttöjä ja usein hame lyhennetään siihen asti kuin mahdollista. Kouluilla on sääntönsä kuinka korkealla hame voi olla. En tiedä paljonko tätä loppujan lopuksi valvotaan, koska useasti näkee koululaisia joissa on hame vesirajassa. Trendi jatkuu koulupäivän jälkeen, jolloin tytöt meikkaavat ja vaihtavat korkkareihin mutta pitävät koulupuvut päällä. 13-vuotiaat jotka näyttävät 18-vuotiailta meikeissä ja liian korkeissa koroissaan ovat tuttu näky iltaisin kaduilla.

Pelkät sangat/asustelasit
Mitä isommat rillit, sen muodikkaampi. Kuvittele 80-luvun aurinkolasit, sellaiset jotka peittävät puolet kasvoista ja nyt ympäröi lasit paksulla muovireunoilla ja sangoilla. Tämä mielessäsi, otat lasit pois jolloin jäljelle jäävät vain sangat ja laitat ne päähäsi. Ylisuuret lasit/sangat tietysti korostavat pieniä kasvoja, joka täällä on erittäin haluttu ominaisuus mutta kun reunukset menevät sentin pari kummaltakin puolelta kasvojen yli, on se mielestäni hiukan liikaa. Kaikkein mielenkiintoisimpia ovat ne, jotka käyttävät piilareita mutta myös asustelaseja. Lasit ovat pelkästään ikkunalasia tai muovia ja oikeasti tehot löytyvät piilareista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti