torstai 2. toukokuuta 2013

Ulkomaalaisen kohtelusta

Korea on jo useamman vuoden yrittänyt päästä eroon epäedullisesta rasistisesta imagostaan. Paikallisten mielestä kaikki on nyt paremmin kuin aiemmin mutta näin itse ulkomaalaisena en voi allekirjoittaa tätä väitettä.

Korean kielen ja kulttuurin instanssi julkaisee koreankielen oppikirjoja englanniksi, koreaksi, japaniksi, kiinaksi sekä venäjäksi usealla eri tasolla. Tällähetkellä käytämme keskitason englanninkielistä kirjaa opiskeluun. Kirja on kieliopilliselta sisällöltään parhaimmistoa ja sanasto on kattava. Esimerkit eivät sitten olekaan parhaimmasta päästä. Ensimmäisenä minulle tulee mieleen esimerkki tuotetuesta. Siinä Brad, Wohui sekä Kim Sujin ottivat yhteyttä tukeen koska pölynimuri oli rikki. Ainoastaan Kim Sujin sai apua. Kim Sujin on korealainen kun taas Brad luultavasti jenkeistä ja Wohui kiinasta. Samanlainen tilanne toistui toisessa esimerkissä. Vain korealainen saa apua. Sanoisin että harkittu juttu tämän kansallisen instanssin puolelta. Ehkä kuitenkin kannattaisi myös tehdä esimerkkejä joissa ulkomaalainen saa apua ja tukea. Tämä surjintä ja tyhmäksi tekeminen on suhteellisen epäammattimaista kansalliselta laitokselta.

Minun piti mennä YMCAn leirille eteläosaan maanantaista keskiviikkoon. Työni olisi ollut englannin keskustelu ja leikit. Nyt tänä aamuna tuli puhelu, että ulkomaalaisilta on pääsy kielletty kyseiselle leirialueelle. Syytä et annettu tai kerrottu. Itse en ollut puhelimessa vaan viesti ilmoitettiin työkaverille. Tivasin häneltä syytä ja hän vaikutti kovin yllättyneeltä että haluan tietää MIKSI en pääse jonnekin koska olen ULKOMAALAINEN. Tämän näemmä pitäisi olla riittävä syy myös minulle. Toinen työkaveri ilmoitti että kyseisen alueen vieressä on sotilaita ja aseita, joten siksi en pääse sinne. Voiko tämän lukea niin, että korealaiset ymca:n työntekijät eivät koske aseisiin mutta ulkomaalainen nuori nainem varmasti käy kiinni niihin ja ampuu kaikki? Ymca on kuitenkin kristillinen järjestö...

Kosmetiikkakaupoissa yleensä saa ilmaisia näytteitä ja tuotteita mukaansa. Myös ulkomaalaiset (lue: japanilaiset) saavat ison kasan tuotteita. Mitä valkoihoinen saa? Ei mitään tai yhden pienen näytepussin vaikka ostaisi yhtä paljon kuin japanilainen turisti ennn häntä. Tosin kaikki aasialaistautaiset saavat automaattisesti parempaa kohtelua vaikka olisivat syntyneet euroopassa eivätkä puhuisi sanaakaan mitään aasialaista kieltä. Valkoinen ja musta ihminen ei siis ole varteenotettava asiakas joka voisi tulla seuraavana päivänä ostamaan lisää tuotteita ilmaisnäytteiden ansiosta.

Ravintolassa ei myöskään saa palvelua jos seurueessa on vain ulkomaalaisia vaikka joukossa olisi koreankielen taitaja. Palvelu on muutenkin aika heikkoa ulkomaalaista kohtaan, mutta se yleensä paranee jos puhut koreaa.

Ihmiset tuijottavat ja puhuvat törkeitä päin naamaa julkisissa kulkuneuvoissa. Ulkomaalaista siis ei-aasialaista kohdellaan muutenkin kuin alempaa kastia. Ei käytetä kohteliasta kieltä, oletetaan ettei toinen tiedä maasta ja kulttuurista yhtään mitään ja tämän johdosta voidaan puhua vaikka mitä valheita.

Tässä vain muutama räikein esimerkki mitä kohtaan joka päivä täällä eläessäni. Sanotaanko niin, että suomalainen metallimusiikki on näyttänyt uusia puolia itsestään tilanteissa jotka muuten ajaisivat minut epätoivon partaalle. Suosittelen Finntrollin Blodsvept albumia jos ajoittaisia agressioita ilmenee. Häxbrygt on loistava bailubiisi auroikoiseen kevätsäähän myös sinne suomeen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti